top of page

WIJNMAKERS

ELZAS

In 2016 nam Léo een deel van het familiedomein over in Dambach-La-Ville, een domein dat dateert van voor de Franse Revolutie. Met trots en veel passie worden alle druivensoorten van de Elzas biodynamisch verbouwd op percelen met hoofdzakelijk graniet en zandsteen. Natuurlijke vinificatie: handgeplukt, met eigen gisten, ongefilterd en zonder enige toevoeging. Resoluut Natuur.

Vincent Larcelet leerde de stiel van het wijn maken in de Jura en vinifieerde enkele jaren in de kelders van Jean-Francois Ganevat.  Vastberaden om zijn eigen wijnen te maken met zijn visie en intuitie vestigde hij zich in 2019 in Elzas. Omdat het allesbehalve makkelijk is om in deze streek vanuit het niets te beginnen, stelt hij het voorlopig met enkele wijngaarden die hij her en der te pakken krijgt. Vincent bewerkt zijn wijngaarden met veel geduld, zonder gebruik van chemicaliën. Ook in de kelder wordt niets weggehaald of toegevoegd. 

Louis is de jongste in rij van 3 generaties wijnmakers in Eichenhoffen. Sinds enkele jaren vertrouwen zijn ouders hem enkele percelen toe. Hij bewandelt zijn eigen pad en kiest in tegenstelling tot zijn familie voor 100% natuurlijke vinificatie. Handgeplukt, met eigen gisten, een minimale toevoeging van sulfiet bij het bottelen van de witte wijnen.

LOIRE

Het verhaal begon in 2005 toen Nadège en Laurent ten zuidwesten van Angers in Rochefort sur Loire een perceel van 3 ha overnamen “la Pointe”. Sinds 2018 gaat Nadège alleen verder. Haar filosofie: kwaliteitswijnen maken met respect voor de natuur. Biodynamisch, kleine opbrengsten, natuurlijke vinificatie met eigen gisten. Prachtige wijnen die ze liever voor zichzelf laat spreken, dan doen wij dit ook.

Simon startte met zijn micro domein van 2 ha in 2018. Chenin en Cabarnet Franc op een perceel waar jonge en oude stokken door elkaar staan. Hij werkt volledig natuurlijk, zonder enige toevoeging. Al zijn wijnen worden opgevoed op oud hout en hebben een groot bewaarpotentieel. 

BEAUJOLAIS

Benoît Camus is een zeldzame vondst, een old school vigneron die gewoon blij is om pure wijnen te maken waar iedereen van kan genieten. Hij werkt sinds zijn tienerjaren in de wijngaarden van anderen en start in 2006 zijn eigen domein in de Beaujolais. Hij verzorgt de wijnstokken alleen, werkt biologisch en met de hand. In de kelder wordt alles eenvoudig gehouden en wordt er in geen enkel stadium iets toegevoegd of weggehaald.

Nicolas Chemarin is de vierde generatie die het familieland bewerkt en de enige man van zijn generatie die nog in het dorp Marchampt is gebleven, wat hem de bijnaam P’tit Grobis opleverde. Met hellingen van 35 tot 55% zien de wijngaarden niet vaak een tractor, bijna alles wordt nog met de hand gedaan. De oogst wordt al dan niet ontsteeld, afhankelijk van de cuvées en de terroirs. De wijnen ondergaan lange maceraties op beton en inox, voor bepaalde cuvées wordt de helft gerijpt op oud hout. Tijdens het rijpen wordt geen sulfiet toegevoegd, een minimale dosis bij het bottelen wanneer het nodig is. Oprechte wijnen vanop steenrijke bodems met verrassende diepte.

LUBERON

In 2013 startte Valentin Létoquart met enkele percelen vlakbij de vallei van de Combrès in Oppède, aan de rand van het natuurgebied Luberon. Hij werkt van bij het begin volledig biologisch met zo weinig mogelijk mechanische hulpmiddelen, ploegen met paard en geiten houden de wijngaard proper. Natuurlijke vinificatie volgens maankalender, handgepluk, met eigen gisten en zonder enige toevoeging. Valentin houdt niet van de traditionele rosé wijnen uit de streek, hij maakt zijn eigenzinnige versie. Lichte soepele rode wijnen met veel fruit. 

EMILIA ROMAGNA

De wijngaarden van Mirco Mariotti bevinden zich in het oostelijke deel van Emilia-Romagna, ver weg van de Lambrusco en balsamico-azijn. Zijn Fortana wijnstokken groeien op 300 meter van de Adriatische zee in zandgrond, niet-geënte wijnstokken van meer dan 100 jaar oud. Mirco maakt frizzante zoals die hier al van oudsher gemaakt wordt. Spontane hergisting zonder toevoeging, ongefilterd, niet gedegorgeerd. 

bottom of page